Náročnost potravin na vodu

Pokud se snažíte chovat ekologicky a například šetřit vodou nebo neplýtvat potravinami, možná pro vás bude zajímavé srovnání náročnosti různých druhů potravin na vodu:
Množství vody potřebné na 1 kilogram potravin:
1 kg brambor: 287 litru
1 kg banánů: 790 litrů
1 kg chleba: 1 608 litrů
1 kg rýže: 2 497 litrů
1 kg hovězího masa: 15 515 litrů
Za extrémní ekologickou náročností masa se ovšem neskrývá jen voda, ale i další zdroje, včetně obrovského množství krmiva. Konkrétní údaje najdete zde:
“Každý kus hovězího dobytka musí žít v systému průmyslového zpracování hovězího masa 3 roky, než je odveden na jatka, aby poskytl 200 kg čistého masa. Zvíře za tyto 3 roky zkonzumuje téměř 1 300 kg zrní (pšenice, ovsa, ječmene, kukuřice, hrachu, sójových zrn a jiných malých zrn), 7 200 kg sena, píce a ostatních krmiv, 24 m3 vody a 7 m3 užitkové vody. To znamená, že k produkci jednoho kilogramu čistého masa spotřebujeme okolo 6,5 kg zrní, 36 kg objemového krmiva a 155 litrů vody (jen pitné a užitkové). Vyrobení takového množství krmiva vyžaduje v průměru okolo 15 300 litrů vody. Vodní stopa jednoho kilogramu hovězího tedy znamená spotřebu cca 15 500 litrů vody. “
Zdroje:
waterfootprint.org
HOEKSTRA, ARJEN Y. Vodní stopa potravin. [online]. [cit. 2015-04-01].
https://www.cistavoda.cz/…/kolik-vody-je-zapotrebi-k-vyrob…/